Από ΤΑ ΝΕΑ
Τα πανεπιστήμια πρέπει να απομακρυνθούν από τα τριετούς διάρκειας πτυχιακά προγράμματα και να υιοθετήσουν διετή πτυχία, με στόχο τη μείωση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία. Αυτά ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, δια στόματος του Υπουργού Επιχειρήσεων Πίτερ Μάντελσον. Μη βιαστείτε, ωστόσο, να ανατριχιάσετε πριν ακούσετε τη συνέχεια. Ο ίδιος Υπουργός δήλωσε ότι περικόπτει τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση κατά 533 εκατ. στερλίνες για το 2010-11 και ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να περιορίσουν τις θεωρητικές σπουδές όπως η φιλοσοφία ή η ιστορία τέχνης καθώς οι εργοδότες δεν τις έχουν ανάγκη!
Σε νέες δραστικές μειώσεις των δημοσίων επιχορηγήσεων στα Αγγλικά Πανεπιστήμια προχωράει η Βρετανική Κυβέρνηση. Αυτό ανακοίνωσε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων ο «μπλερικός» ως το κόκαλο, Υπουργός Επιχειρήσεων στην κυβέρνηση Μπράουν, Πίτερ Μάντελσον. Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όπως ισχυρίζεται, προτείνει τη μείωση κατά ένα χρόνο στις πτυχιακές σπουδές προκειμένου τα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας να παραμείνουν στην κορυφή των προτιμήσεων των φοιτητών. "Τα πανεπιστήμια πρέπει να υιοθετήσουν διετούς διάρκειας πτυχία. Πρέπει να προβούμε σε μείωση των... δαπανών για την παιδεία", τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Επιχειρήσεων Πίτερ Μάντελσον ανακοίνωνε την... περικοπή του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση. “Τα κονδύλια δεν θα ξεπεράσουν τα 7,3 δισ. στερλίνες το 2010-11", υπογράμμισε ο Πίτερ Μάντελσον, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι φοιτητές δεν χρειάζεται να παρακολουθούν προγράμματα σπουδών που διαρκούν περισσότερο από δύο χρόνια και μάλιστα σε συγκεκριμένες ειδικότητες. "Η χώρα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση και δεν έχουμε ανάγκη από σπουδές σε θεωρητικά μαθήματα, όπως η φιλοσοφία ή η ιστορία τέχνης", υπογράμμισε ο κ. Μάντελσον. Ο Βρετανός υπουργός ζήτησε από τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων να εγκαταλείψουν το μοντέλο των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών τριετούς διάρκειας και να προχωρήσουν στη δημιουργία ταχύρρυθμων προγραμμάτων σπουδών διετούς διάρκειας και βεβαίως να αλλάξουν προσανατολισμό, ώστε να επικεντρωθούν σε ικανότητες και γνώσεις των φοιτητών που απαιτούνται από τους εργοδότες.
Οι περικοπές θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στα δίδακτρα για τα οποία ξεκίνησε ήδη η σχετική συζήτηση και αναμένεται να αποφασιστεί, μετά τις εθνικές εκλογές που θα διενεργηθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2010, ότι θα αυξηθούν σημαντικά από το επίπεδο των 3.225 στερλινών τον χρόνο.
Είναι φανερό και αυτό εκτιμούν όλα τα βρετανικά ΜΜΕ ότι οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων θα αναγκαστούν να προχωρήσουν άμεσα σε μείωση των δραστηριοτήτων τους, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οικονομικά. Δεν είναι απίθανο μάλιστα να προχωρήσουν στη διακοπή της λειτουργίας τμημάτων, καθώς και προγραμμάτων σπουδών.
Οι περισσότερες διοικήσεις των Πανεπιστημίων επισημαίνουν ότι σε βάθος χρόνου οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές στην επιβίωση των ιδρυμάτων και παράλληλα καθιστούν σαφές ότι άμεσα θα γίνουν ορατές αλλαγές, όπως αίθουσες με μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών και λιγότερους καθηγητές, ενώ τα ταχύρρυθμα προγράμματα σπουδών θα οδηγήσουν σε μια φτηνιάρικη εκπαίδευση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου