Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009
Ανάλυση από μιαν "άλλη" οπτική...
Ένα από τα αγαπημένα μας ιστολόγια είναι το "Θεαμαπάτες & Δικτυώματα", το οποίο σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα για τη μη "δημοσιοκαφρική σας ενημέρωση". Ακολουθεί μια πολιτική ανάλυση ίσως λίγο διαφορετική από τις άλλες...
"Λένε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Ίσως…
Βλέποντας, προχθές το βράδυ, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν μπορούσε κάποιος παρά να παρατηρήσει την -ποσοστιαία- πτώση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Αριστεράς [ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ] και την αντίστοιχη μεγάλη άνοδο του ΛΑΟΣ.
Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να πεις ψέμματα είναι να χρησιμοποιήσεις αριθμούς, και μάλιστα ποσοστά, σε μια εκλογή που χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη αποχή. Με την αποχή δεν θα ασχοληθούμε. Χρειάζεται μια άλλη συζήτηση. Όμως αυτή η αποχή δεν έπληξε μόνον τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά, αναλογικά, και τα μικρότερα – πλην ΛΑΟΣ. [Η ΝΔ έχασε το 45% περίπου των ψήφων της σε σχέση με τις Β - 2007, και το ΠΑΣΟΚ το 32%].
Ας ρίξουμε μια ματιά στους απόλυτους αριθμούς ψήφων των τριών μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων στις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.
...........Ευρωεκλογές 2009 ...Βουλευτικές 2007 ....Ευρωεκλογές 2004
ΚΚΕ ............428,233 ...................583,750 .........................580,396
ΣΥΡΙΖΑ ....240,881 ...................361,101 ..........................254,447
ΛΑΟΣ ........366,586 ...................271,809 ..........................252,429
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το ΚΚΕ έχασε στις προχθεσινές εκλογές περί τις 150.000 ψήφους – τόσο σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007, όσο και σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004- κάτι που μεταφράζεται, και στις δύο περιπτώσεις, ως απώλεια της τάξης του 25% του συνολικού αριθμού ψήφων.
Πώς γίνεται και το ΚΚΕ είναι ευχαριστημένο από αυτές τις απώλειες του 25% των ψήφων του, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι ένα από τα μυστήρια της πολιτικής…
Ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε 120.000 ψήφους [σε σχέση με τις Β - 2007, ποσοστό 33%] και 15,000 ψήφους [σε σχέση με τις Ε - 2004, ποσοστό 6% περίπου].
Οι λόγοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως αποτυχία τα προχθεσινά αποτελέσματα [ουσιαστικά διατήρηση τις ψήφους των Ε - 2004], θα πρέπει να αναζητηθούν στις αυξημένες προσδοκίες των δύο τελευταίων χρόνων, και ειδικά στα τεράστια, για τα δεδομένα του, ποσοστά στις δημοσκοπήσεις της περιόδου μετά τις Β – 2007.
Ο ΛΑΟΣ, από την άλλη πλευρά, αύξησε τις ψήφους τους κατά 45% σε σχέση με τις Ε – 2004 και κατά 35% σε σχέση με τις Β -2007.
Εντυπωσιακή, σε κάθε περίπτωση, άνοδος, τα αίτια της οποίας δεν θα πρέπει να αναζητηθούν μόνον στην εκλογική καθίζηση του άλλου… ενοίκου της “πολυκατοικίας”, της ΝΔ.
Τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες του πολιτικού λόγου του ΛΑΟΣ:
1. Τα εθνικά θέματα [όχι και τόσο βασικός, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα...].
2. Η καταγγελία της διαφθοράς σε όλους τους τόνους.
3. Το μεταναστευτικό.
Και κάπου εδώ φτάνουμε στην ιστορία ως φάρσα, για την οποία μιλήσαμε στην αρχή.
Οι δύο τελευταίοι πυλώνες του πολιτικού λόγου του ΛΑΟΣ, αποτέλεσαν και αποτελούν τους βασικούς πολιτικούς άξονες ενός άλλου πολιτικού σχηματισμού: του Εθνικού Μετώπου του Ζαν-Μαρί Λεπέν στη Γαλλία.
Είναι γνωστό ότι στη Γαλλία, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μετά, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλία και το Εθνικό Μέτωπο ακολούθησαν αντίστροφες πορείες. Όσο μειωνόταν η εκλογική δύναμη του ΚΚΓ τόσο αυξανόταν η εκλογική δύναμη του ΕΜ… Όχι, όμως, στο σύνολο της χώρας. Ακολουθεί πινακάκι με τα εκλογικά ποσοστά των δύο κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές [πρώτος γύρος] από το 1981 μέχρι σήμερα:
........1981......1986........1988.........1993........1997......2002.......2007
ΚΚΓ..16,17 .....9,78 .......11,32 ........9,30 ........9,92 ........4,82 .........4,29
ΕΜ ....0,2 .......9,7 ...........9,7 .........13,8 .........14,95 .......11,3 ........4,29
Το είπαμε, οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να πει κανείς ψέματα… Το εντυπωσιακό στην περίπτωση της Γαλλίας δεν είναι, σε καμία περίπτωση, οι παραπάνω αριθμοί. Το εντυπωσιακό είναι ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις η δύναμη του ΕΜ αυξανόταν εκεί που μειωνόταν η εκλογική δύναμη του ΚΚΓ. Σε περιοχές, όπως τα περίφημα προάστια των γαλλικών μεγαπόλεων, όπου παραδοσιακά το ΚΚΓ είχε μεγάλη επιρροή, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η εκλογική δύναμη του ΚΚΓ μειωνόταν σταθερά όσο σταθερά αυξανόταν η επιρροή του ΕΜ!
[Υπάρχουν πάμπολλες αναφορές στο διαδίκτυο γι' αυτό το φαινόμενο, να μην σας κουράσω...]
Φυσικά, αυτό το φαινόμενο δεν ήταν και τόσο νέο στην ιστορία. Αλλά και πάλι δεν θέλω να σας κουράσω… [Παρεμπιπτόντως την καλύτερη ανάλυση για το φαινόμενο της εμφάνισης ολοκληρωτικών καθεστώτων, είτε του ενός είτε του άλλου άκρου, την περίοδο του Μεσοπολέμου, την διάβασα εσχάτως στο βιβλίο του Καρλ Πολάνυι, Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός. Αλλά ούτε και αυτό είναι του παρόντος.]
Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας.
Μπορούμε άραγε από τα αποτελέσματα των φετινών ευρωεκλογών να συναγάγουμε κάποια συμπεράσματα σχετικά με την “παράλληλη” πορεία των κομμάτων της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ στη χώρα μας, παρόμοια με εκείνα της γαλλικής περίπτωσης;
Ας δούμε, πρώτα, μερικά ακόμη εκλογικά στοιχεία.
Στην Β΄ Αθηνών, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, ψηφίζει περίπου το 1/3 των εκλογέων. Πέρα από αυτό το στοιχείο, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ταξική διαστρωμάτωση αυτής της τεράστιας περιοχής, αφού εκεί συνυπάρχουν περιοχές που είναι είτε οι πιο πλούσιες είτε οι πιο φτωχές του Λεκανοπεδίου.
Έχουμε, λοιπόν, τα εξής αποτελέσματα για τους 47 δήμους που συναποτελούν τη Β’ Αθηνών.
Τα ποσοστά του ΚΚΕ μειώθηκαν και στους 47 δήμους.
Τα ποσοστά του ΛΑΟΣ αυξήθηκαν και στους 47 δήμους.
Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν σε 33 δήμους και μειώθηκαν σε 14.
[Χρησιμοποιώ τον πίνακα που δημοσίευσε χτες η Ελευθεροτυπία, που παρότι δεν περιέχει το 100% των εκλογικών αποτελεσμάτων, είναι πιο χρηστικός από τον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών. Και κάποιες διαφορές σε επίπεδο δεύτερου δεκαδικού ψηφίου, δεν έχουν και τόση σημασία.]
Οι δήμοι στους οποίους παρατηρήθηκε μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής: Βριλλησίων, Γλυφάδας, Εκάλης, Καματερού, Κηφισιάς, Λυκοβρύσεως, Μελισσίων, Μεταμορφώσεως, Νέου Ψυχικού, Παπάγου, Πεντέλης, Ταύρου, Φιλοθέης, Ψυχικού.
Αν εξαιρέσουμε το Καματερό [μείωση 0,17%] και τον Ταύρο [μείωση 0,20%], όλες οι υπόλοιπες περιοχές μόνον ως λαϊκές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν…
Μπορούμε, συνεπώς, να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, όπως είχε προβλέψει ο Γ. Καραμπελιάς, μετά τις Ε – 2007 [ή μετά τα Δεκεμβριανά;], η ετερόκλητη συμμαχία Εξαρχείων – Κολωνακίου, την οποία προωθούσε με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ, πνέει τα λοίσθια…
Από την άλλη, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο κατάλογος με τους 15 δήμους της Β΄Αθηνών στους οποίους ο ΛΑΟΣ απέσπασε ποσοστό άνω του 9% [δηλαδή, δύο μονάδες και πάνω, από το εθνικό ποσοστό του]: Γλυφάδας, Δάφνης, Εκάλης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Καματερού, Κηφισιάς, Μοσχάτου, Νέου Ψυχικού, Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου, Πεντέλης, Ταύρου, Φιλοθέης και Ψυχικού.
Παρατηρούμε, το εξής “περίεργο”: οι 10 από τους 14 δήμους, στους οποίους μειώθηκε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκουν επίσης στη λίστα με τους δήμους στους οποίους ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει πάνω από 9%. [Οι κοινοί στους δύο καταλόγους δήμοι εμφανίζονται με έντονα γράμματα]
Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι -μοναδικές- δύο “λαϊκές γειτονιές” που ανήκουν στον πρώτο κατάλογο ανήκουν και στον δεύτερο. Όπως και η ύπαρξη στον δεύτερο κατάλογο δήμων όπως εκείνοι της Δάφνης, της Καισαριανής, της Καλλιθέας και του Μοσχάτου, που, μάλλον, είναι “μεσαίες” παρά “λαϊκές” γειτονιές.
Και ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν να μελετήσει κάποιος τα αντίστοιχα στοιχεία για τις γειτονιές της Αθήνας [Α΄Αθηνών], που βρίσκονται δυτικά του άξονα Πατησίων-Πειραιώς…
Ανακεφαλαιώνοντας:
* Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ελληνική επανάληψη [Αριστερά - ΛΑΟΣ] του “γαλλικού φαινομένου” [ΚΚΓ - ΕΜ] όσον αφορά την επιρροή στις λαϊκές γειτονιές. Θεωρώ ότι τα εντυπωσιακά ποσοστά [και οι ψήφοι] του ΛΑΟΣ έχουν αγγίξει “ταβάνι”. Αν και αυτό μένει να αποδειχθεί στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις…
* Η περιβόητη συμμαχία Εξαρχείων – Κολωνακίου, που “κλονίστηκε” τον περασμένο Δεκέμβρη, αποτελεί ήδη ένα περιφερόμενο πολιτικό πτώμα. Το μόνιμο ψάρεμα του ΣΥΡΙΖΑ σε θολά νερά [πρακτική που ακολουθεί ο σχηματισμός ήδη από τη δεκαετία του 1970 (δες ΚΚΕεσ.)] μάλλον έφτασε στα όριά του. Το πώς θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κρίση μέσα στην οποία ήδη βυθίζεται αύτανδρος δεν το γνωρίζω…
* Όσο κι αν φανεί παρακινδυνευμένο, και το ΚΚΕ θα βρεθεί αργά ή γρήγορα ενώπιο ενωπίω με τα αδιέξοδα της πολιτικής του. Ο “πουρισμός”, ο απομονωτισμός του και η πρόσφατη “νεκρανάσταση” του σταλινισμού μόνον σε καλό δεν πρόκειται να του βγούνε. Όσο κι αν οι “σύντροφοι” του Περισσού χρυσώνουν το χάπι της προχθεσινής ήττας τους… Χάπι που, ωστόσο, οι ίδιοι, και μόνοι τους, θα πιουν. Η κοινωνία είναι ήδη αλλού… Και δεν αναφέρομαι στις παραλίες…
Την καλημέρα μου σε όλες και όλους σας!"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου