Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές '09: Επιβραβεύτηκε η συνέπεια, τιμωρήθηκε ο καιροσκοπισμός

Μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας είναι νομίζω ευκαιρία για κριτική των αποτελεσμάτων μέσα από τη δική μας οπτική γωνιά: Τα δύο κόμματα εξουσίας τιμωρήθηκαν από το λαό παίρνοντας από τα χαμηλότερα ποσοστά της ιστορίας τους. Βέβαια, ενώ οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. μάλλον επέλεξαν την παραλία αντί για τη ψήφο, το ΠΑΣΟΚ πέτυχε σαφώς υψηλότερη συσπείρωση.
Νομίζω όμως, ότι το μεγάλο ενδιαφέρον της εκλογικής διαδικασίας επικεντρώνεται στα αποτελέσματα των μικρών κομμάτων. Μεγάλοι νικητές είναι το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ (8,35%) επιβραβεύτηκε για τις διαχρονικά σταθερές και ξεκάθαρες απόψεις του και για τους "κατά πρόσωπο" λαϊκούς αγώνες του ΠΑΜΕ. Ειδικά στο νομό μας πέτυχε τo τρίτο υψηλότερο ποσοστό πανελληνίως με 15,04%. Από κοντά κι ο ΛΑΟΣ (7,15%) που μάλλον αγγίζει κάποιες ευαίσθητες χορδές των Ελλήνων με τις δράσεις του για τα εθνικά θέματα, ενώ πιθανά "χρησιμοποιήθηκε" από αρκετούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. ως έκφραση διαμαρτυρίας.
Ο μεγάλος χαμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που από τα 15άρια των πρώτων ημερών Τσίπρα έπεσε στο 4,7%! Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Κύριες αιτίες οι σύνδεσή του από πολλούς με διάφορες αναταραχές στην Ελληνική κοινωνία και ο "φετιχισμός" κάποιων συνιστωσών του με οργανώσεις, δράσεις και κινήσεις που ενόχλησαν το μέσο Έλληνα, κυρίως τους πατριώτες αριστερούς. Οι Οικολόγοι του Τρεμόπουλου είναι επίσης κερδισμένοι (3,49%), καθώς από "το πουθενά" κατέλαβαν μία έδρα. Όμως εάν αναλογιστεί κανείς τα υψηλότατα ποσοστά των πρώτων αξιόπιστων(?!) δημοσκοπήσεων το τελικό αποτέλεσμα ήταν κατά πολύ χαμηλότερο. Πιστεύω ότι εάν υπήρχε χρόνος για να μάθει η μεγάλη μάζα του κόσμου τις "περίεργες" θέσεις του αρχηγού τους στα εθνικά θέματα τα ποσοστά θα ήταν ακόμη χαμηλότερα. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, που δραστηριοποιείται ο Τρεμόπουλος και είναι ευρύτερα γνωστός, είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΜΜΕ των Παπαθεμελή-Ζουράρι τους ξεπέρασε σε ποσοστά.
Πάντως η παραλία πήρε με άνεση αυτοδυναμία!!!

Υ.Γ.
Διαβάζοντας τον Συκοφάντη-Μπαστούνι ανακάλυψα μια μεγάλη αλήθεια που μου είχε διαφύγει: Μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το ΚΚΕ (μ-λ) γιατί είναι οι μόνοι που κάλεσαν επίσημα τον λαό σε αποχή από τις ευρωεκλογές και μάζεψαν ποσοστό σχεδόν 50%!!!

1 σχόλιο: